Besök i hemtrakt...

I dag vandrade jag vi Vinterviken i Gröndal. Att vandra där jag vandrat sedan barnsben är helande på så många sätt och vis. Min man och jag vandrade till Nobelsfabrikens café  och fikade. När jag var riktigt liten var stora delar av området avspärrat  och inhängnat, jag kröp in i fabriken när jag var busig som liten. Då var den tom och saker var helt förfallna, taket hade hål. Jag fick självklart inte klättra in där men det gjorde jag, gissa om det är mysigt att sitta i de anrika huset på Café med fina utställningar och helt renoverat, när man vet att  det en gång i tiden var ett rukel som ingen brydde sig om.
  Vi åkte upp till min gamla lägenhet i Gröndal och det är min mammas gamla barndomshem, min mormors odlingar har blivit ännu bättre, ännu vackrare och de är utvecklade. Helt otroligt! Sedan har min gamla lägehet fått en balkong! Hur fint som helst, Porten är ombyggd och en bänk finns utanför  varje dörr.
I dag har jag simmat 1000m och tränat en 30 min på gym, gått ca 40 min promenad. Käns som jag har massa energi och jag mår bra kroppsligt igen. Att få reda på att man har hög max, he ! Var bra. Man behöver göra Hälsoprofolbedömning för inse vissa saker och ting. Jag mår bra har , har en aldeles lagom vikt och har massa muskler på kroppen och väldigt lite fett! Utmärkt! Sedan att jag har bra kondis trotts min opration i höstas-08 gör ju inte saken sämre. Plötsligt förstår jag att jag har rätt ok hälso läge trotts jätte svaka efekten av oprationen och förbudet att träna magmuskler på 2 månader från oprationen/hemkomst. Hmm jag har också insett att hälsan kan halka rejält efter om man blir liggandes många dagar i rad, vilket jag blev i höstas, muskler försvinner och allt halkar eftert. Man bara måste ta sig samman och träna. Tackar min man för att vi tog oss ut på promenader varje dag efter oprationen. Jag rörde mig och det är kanon viktigt! Vi behöver röra oss så vi blir anfådda och svettas i minst 30 min/ dag 5 dagar i veckan för må bra. Inget lunkande med hunden, eller små strosande med katten. Utan ruggigt rask takt i minst 10 minuter i rad, sedan 10 minuter igen, sedan 10 minuter till bara för ha bra hjärt & kärlhälsa. För gå ned i vikt måste tempot öka lite till och tiden öka till ca en timme 5 dagar i veckan... Hmm vi rör oss på tok för lite helt klart för må bra, vi blir sämre av att ta det lugnt!
Tänkte på Hanna Graf och Moje, det är tydliga larm tecken på vad stress, kost och ojämn träning igenom livet kan resultera i. Livsfarligt! Jag vet att jag pressat min kropp och sinne otroligt mycket under många år och är medveten om att när jag föll ihop i höstas, så kunde det vart slut där. Det gör att jag måste tänka om och ändra min kost igen, tänka på nya sätt igen runt motion och hälsa. Mental hälsa är jätte viktig, om man mår mentalt dåligt, stressar för mycket eller ofta, blir arg, ledsen, upprörd, i livet, i arbetet, i förhållandet, i bland familjen osv så är risken att man får ett kortare liv jätte stor.
Dessutom blir man oftare sjuk än de som har ett "lyckligt" liv. Känner sig personen lycklig då får den oftast ett längre och friskare liv än den somm är stressad och olycklig! Hm viktigt eller hur! Meditation, Yoga, avslappning är nu metoder som man forskat kring för lugnandet av stress och psykisk ohälsa och det har i massa forskning visat sig ge goda avslappnade effekter på stressade indevider. Så jag har gjort helt rätt när jag siktat på meditation och Yoga. Jag ska öka på tränandet för hjärtat & kärlens skull. Vi har haft träningskort och tränat mycket mer för bara ett halvår sedan, dax att ta upp det igen och öka simningen och långpromenaderna! Träning ger också mentalt bättre hälsa och man tänker mycket lättare när man tränar.
 Så dax att träna mer igen, men inte FÖR MYCKET för det kan ge stress i livet!